Kavak Tarihçesi

Kasabamız Nevşehir ili Merkez İlçeye bağlıdır. Kasabamızın tarihi Bizanslılara kadar dayanmaktadır. Eski zamanlarda beldemizde Tatarların yaşadığı rivayet edilmektedir. Göreme nin krallık zamanında Tatavil isminde emekli olmuş bir bekçi beldemize yerleşmiş bu bekçi görünüm olarak uzun boylu iri yarı bir cüssede olduğundan halk tarafından Kavak ismi/lakabı ile anılmaktaymış. Bölgemizde Hititlerin ve Romalıların yaşadığına dair birçok yaşamsal yapı ve kalıntılara rastlanmaktadır. Bölgemiz coğrafi konum olarak yüksek rakımlı bir yer olduğundan su kaynakları beldemizin Karaçalı mevkiinden Göreme Krallığına kanallar yoluyla su akışı sağlanırmış. Zamanla Göreme Krallığı yıkıldıktan sonra bu içmesuyu kanalları Ürgüp ilçesine aktarılmış bu su kanalı istikametinde bulunan Ortahisar beldesi de suyunu beldemizden çıkan su kaynaklarıyla sağlamıştır. Beldemizin başlıca geçim kaynakları tarım , hayvancılık , nakliye ve patates narenciye depolarıdır. Ülkemizin en büyük doğal kayadan oyma yer altı soğuk hava depoları kasabamızda azımsanmayacak kadar çoktur. Kasabamız konum itibariyle Nevşehir il merkezine 13 km. mesafede ve Kapadokya bölgesinin tam ortasında yer almaktadır. Ülkemizin hiçbir yerinde rastlanmayan tüf kayaların oyulması sonucu yapılan kayadan oyma soğuk hava depolarının bulunması ve bu doğal yer altı soğuk hava depolarında muhafaza edilmek üzere ülkemizin dört bir yanından gelen patatesler ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilen başta limon olmak üzere bazı narenciye ürünleri depolanmak için kasabamıza getirilmektedir. Kayadan oyma doğal yer altı soğuk hava depoları barındırdığı nem oranının yüksek olması sebebiyle başta limon olmak üzere narenciye ürünlerinin sulanmasını tatlalnmasını ve dalından koparıldığı gibi taze kalmasını sağlayarak dayanma süresini yaklaşık iki katına çıkarmaktadır. Bu bağlamda kasabamızdaki kayadan oyma doğal yer altı soğuk hava depolarında iş istihdamı sağlamak ve çalışmak üzere ülkemizin birçok bölgesinden gelen gerek işçiler gerek tüccarlar ve gerekse iş adamları ve büyük şirketler kasabamızın adete bir '' depo pazarı ve ticaret merkezi '' haline gelmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu durumun hem bölge ekonomisine hem de ülke ekonomisine büyük katkılar sağlamaktadır.